18.9.12

Raamatukoguaktus aastal 2012

Igal aastal pisut teisiti.
Pidulik tseremoonia - lugejapiletite kätteandmine - see on sündmus, mis võiks elamuse pakkuda nii esimese klassi põnnidele, kui ka nende klassijuhatajale.

Ilmar Trull
Tere, kool
Juss läks lolli peaga kooli.
Algul küll ei tahtnud minna,
aja kurjaga või heaga.
Karjus: "Ma ei taha sinna!
Mina koolist küll ei hooli!
Mina kooli küll ei lähe!"

Aga siiski tuli minna.
Õppis tähed-numbrid pähe.
Nüüd on Juhan helge peaga.
Enam muust ta ei hooli.
Aja kurjaga või heaga,
koolist koju ta ei lähe.

Raamatukogust sõna otseses mõttes kokku kogutud raamatud - AABITSAD on paslik raamatunäitus selleks päevaks. Aabits - algtõed, esimesed teadmised tähemaailmast, aga mitte ainult tähtedest ja lugemisest.  See on ilmekas näide sellest, kui palju on erinevaid raamatuid, mis räägivad sarnasest teemast (erinevate kirjastuste väljaanded).
On veel hulgaliselt teisigi aabitsaid: "Koeraabits", "Tiigielu aabits", "Metsaelu aabits", "Male aabits" jpt, mis rõhutavad esimese õpiku - aabitsa olulisust. See on ka näide raamatukogu mitmekülgsusest.

Kui lugemine selge - siis võib juhtuda nii, et sinust saab...
Vastus peitub Leelo Tungla luuletuse pealkirjas "Raamatukoi".

Põllul on rööviku raamatukogu.
Põnevust tõuk otsib lehtede all - 
usinalt kapsasteks loetud on tal
kolmveerand põldu.
Ja kogu lugu! 

Ent vastust võib ka ära mõistada, eemaldades sõnalt (tähemängult) tähthaaval katted - kes arvab esimesena? Mõistagi saab vaev tasutud väikese preemia näol - kingituseks raamatukogu sõbrapael.

Demonstreerimaks, et ka raamatukoguhoidja oskab lugeda, siis ettelugemiseks vastsetele lugejapiletite omanikele sobib nt Tim Bowley muhe lastejutuke "Amelia soovib koera".

Tutvumine lugemispesa ja selle hüvedega; esimene laenutus ning raamatute valimine riiulist ja nende tagastamine; pisut raamatukogus käitumisest - ja esimene kohtumine raamatukoguga ongi möödas.
Järgmisel kokkusaamisel jätkame sealt, kus täna pooleli jäi: mängimata mängud ("Tähedoomino", "Tähetee", "Muinasjututegelaste bingo" jt) ja rääkimata jutud ning palju muudki veel.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar